"Onhan tämä luksusta"

Cramo Adapteon toimittamat väistötilat tarjoavat Lahden Urheilu- ja Messukeskukseen sisäilmaongelmia paenneelle Tiirismaan koululle turvalliset, terveelliset ja toimivat koulutilat, kunnes vanhan koulun kohtalo selviää. Noin 4 720 neliömetrin tilat rakennettiin puolessatoista kuukaudessa.

Tiirismaan koululla Lahdessa sisäilman laatu oli heikentynyt keväällä 2015 siihen pisteeseen, että osa tiloista jouduttiin laittamaan käyttökieltoon. Vaikka kiinteistönomistaja teki kesän aikana paljon toimenpiteitä tilojen ilmanlaadun parantamiseksi, oireilu lisääntyi syksyn aikana niin paljon, ettei tiloja voitu enää käyttää.
Koulu evakuoitiin väliaikaisesti Lahden Urheilu- ja Messukeskukseen viime lokakuussa, mikä ei ollut oppimisen kannalta paras mahdollinen vaihtoehto. Kiinteistössä vuokralaisena ollut Lahden kaupunki sai tilanteeseen nopeasti kaivatun ratkaisun tilaamalla Cramo Adapteolta koululle väistötilat.

Tiukka aikataulu

Karri Frisk Cramo Adapteolta kertoo Tiirismaan väistötilojen asentamisen olleen puolentoista kuukauden hanke, mikä sinällään oli jonkun sortin Suomen ennätys hankkeen kokoon suhteutettuna.

- Kävimme sopimusneuvottelut lokakuussa 2015, kun koulun kohtalo selvisi. Asennukset pääsimme aloittamaan marraskuun puolivälissä ja tilat luovutettiin asiakkaalle 31.12.2015. Täten oppilaat pääsivät aloittamaan kevätlukukauden uusissa tiloissa, sanoo Frisk.

Aikataulussa pysyminen ei ollut kuitenkaan itsestäänselvyys, sillä asennustöiden alettua kävi ilmi, että väistötilat Urheilu- ja Messukeskuksessa eivät olisi enää käytettävissä tammikuussa. Tämä yllätti ja aiheutti painetta monelle taholle. Rakennusvalvonta joutui ponnistelemaan lupakäsittelyprosessin kanssa. Vastaavasti pieni tontti vaati erityisen tarkkaa perustustöiden organisointia. Lisäksi alkuvaiheessa sähkön rajallinen saatavuus tontilla loi omat haasteensa.

- Hurjan tiukasta aikataulusta selviämisessä auttoi osittain se, että tilat olivat meillä jo valmiina Lahdessa edellisessä kohteessa ja jokainen hankkeeseen osallistunut taho antoi urheilutermein kaikkensa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi, kertoo Frisk.

Monipuoliset tilat joustavalla vuokra-ajalla

Lahden suurin koulu on sijoitettu nyt noin 4 720 m2 tiloihin. Tiloissa on perusopetusluokkia sekä erikoisaineluokkia ja liikuntaan sopiva monitoimitila. Lisäksi koulussa on tilat myös kouluterveydenhuollon ja kuraattoreiden käyttöön. Tilaelementeistä rakennettu kokonaisuus on sijoitettu korjattavan koulun vieressä sijaitsevalle urheilukentälle.

Rehtori

 

- Tiloja voisi aina olla enemmänkin, mutta pienelle tontille ei tämän enempää edes mahtuisi. Myös naapurissa sijaitsevan päiväkodin esikoulu jouduttiin sijoittamaan samoihin tiloihin sisäilmaongelmien vuoksi, kertoo Tiirismaan koulun rehtori Kari Turpeinen.

Samaan aikaan käyttökiellossa olevan koulun kohtalo on selviämässä. Tiirismaan koulun hankesuunnitelma tullaan käsittelemään tänä keväänä Lahden kaupunginvaltuustossa. Peruskorjaukselle vaihtoehtona on täysin uusien tilojen rakentaminen.

- Vaikka Tiirismaan koulun väistötilojen vuokrasta onkin tehty alustavasti reilun kahden vuoden vuokrasopimus, sopimusta voidaan tarvittaessa jatkaa joko kaikilla tiloilla tai osalla niistä. Kun tilanne tulevaisuudesta on epävarma, tällaisesta joustavuudesta on asiakkaalle aina hyötyä, kertoo Frisk.

Tyytyväinen asiakas

Koulun rehtori Kari Turpeinen kertoo saaneensa uusista tiloista hyvää palautetta.

- Palaute on ollut myönteistä. Onhan tämä luksusta, varsinkin kun verrataan Messukeskukseen. Meillä on käynyt täällä tutustumassa vastaavista tiloista kiinnostuneita. Nämä ovat toimivat tilat, voin suositella, sanoo Turpeinen.
KotitalousluokkaKotitalousluokka2KäsityöluokkaKäsityöluokka2PuutyöluokkaPuutyöluokka2Kemian luokkaKemian luokka2Tiirismaan koulun väliaikaiset tilatLuokkatila Tiirismaan kouluRakennuskartta Tiirismaan koulun väistötiloista